piątek, 21 marca 2014

z okazji urodzin


 * Wypełnij sobą każdy dzień.
 Oddaj mu młodość, zdrowie,
 zdolności, nadzieję- tak
 by całe Twoje życie było cudem. 
A Twoje wspomnienia słodyczą. *
( P. Brown)

22, 25, 28...
( czy Koleżanki moje drogie zaglądają
 tu czasem?:) 

środa, 12 marca 2014

... ach, to ty!



 zapachniało, zajaśniało...
 wiosenny mix autorski;) czyli połączenie 
dwóch ostatnio zachwalanych 
przeze mnie koktajli 
Macie jakiś ulubiony wśród tych zielonych?

sobota, 8 marca 2014

Życzę nam...

...chwili wytchnienia
 zdrowia!
wg TEGO przepisu
 ( kiwi, avocado, jabłko, natka pietruszki)
Ten z roszponką też wypróbowałam i polecam
:)


poniedziałek, 3 marca 2014

KOT ART i nie tylko:)

Motywem przewodnim TEGO WYZWANIA
miał być kot.
Skleciłam zestaw upominkowy: 
laurka, kocielada;) i notes na dokładkę. 
Notesik wg TEJ ściągi.


Testowaliście już ULUBIONE CIASTO KRÓLOWEJ?
Wg mnie warto:)

Składniki:
230 g daktyli bez pestek
1/2 łyżeczki sody
250 ml gorącej wody
250 g mąki
90 g ciemnego cukru( dałam trzcinowego pudru)
85 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g posiekanych orzechów włoskich
polewa: 100 g ciemnej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki 18%
( składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
Po fakcie natchnęłam sie na wersję z inną polewą:
 zamiast czekolady- 5 łyżek ciemnego cukru
 plus masło i śmietanka.
Posiekane daktyle zalewamy goracą wodą z sodą.
 Kiedy się rozmoczą i wystygną- miksujemy wraz z płynem. Ucieramy pozostałe składniki, dodajemy masę daktylową
 i orzechy. Pieczemy ok. 30 min/ 180%
Dodajemy polewę i podajemy po ostudzeniu.
Następnym razem dam ciut cynamonu i wypróbuję słodszą polewę...