Rillettes z curry,
czyli bardzo dobra pasta na kanapki
czyli bardzo dobra pasta na kanapki
Składniki:
150 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
które rozdrabniamy nożem
100 g kremowego serka np. Philadelphia
100 g serka homogenizowanego
( u mnie 200 g twarogu zmiksowanego z 2 łyżkami
oleju lnianego)
1 łyżeczka curry
garść posiekanych rodzynek
1 jabłko- drobna kostka( ja nie dodałam)
sól, pieprz, łyżka posiekanej kolendry( nie miałam...)
dodałam za to łyżkę przyprawy
z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim
i czarnuszką
( Dary Natury do kupienia m.in w Rossmannie)
z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim
i czarnuszką
( Dary Natury do kupienia m.in w Rossmannie)
Dobrze komponuje się z piklami ogórkowymi.
Pierożki- uszka smażone na głębokim tłuszczu
Ciasto:
100 g mąki
1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżki masła
sól
Zagniatamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kwadraty,
które wypełniamy farszem grzybowym lub kapustą
z grzybami, lepimy uszka
i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy do barszczu.
Radzę podwoić proporcje;)
1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżki masła
sól
Zagniatamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kwadraty,
które wypełniamy farszem grzybowym lub kapustą
z grzybami, lepimy uszka
i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy do barszczu.
Radzę podwoić proporcje;)
smacznego:)
Kuszą mnie też takie domowe bagietki:
mniam, i na rilletes i na pierożki :) ta godzina a tu takie smakołyki.
OdpowiedzUsuń