sobota, 27 października 2012

ciastka owsiane



 Składniki na dwie duże blachy- ok. 40 ciastek

40 dag płatków owsianych
20 dag -najlepiej- brązowego cukru
20 dag masła
4 jajka
3-4 łyżki miodu
5-6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie- orzechy mielone, sezam, siemię lniane itp.
* Do ostatnio pieczonych dodałam tylko ciut ekstraktu waniliowego

 W garnku lub na patelni rozgrzać połowę masła, wsypać płatki i cukier- mieszając zarumienić.
Pozostałe masło utrzeć z miodem, dodawać po jednym jajku.
Wsypać orzechy lub inne dodatki, przestudzone płatki, mąkę i proszek.
Z masy łyżeczką nakładać porcje, najlepiej na papier do pieczenia.
Pieć w temp. 180 C, aż się ładnie zarumienią.



To najczęściej pieczone przeze mnie ciastka.
Przepis znalazłam w gazecie i udoskonaliłam;)
Oryginał zawierał połowę podanych składników, ale jak szaleć, to...


Wracając do rajskich jabłek- są już w słoikach.
 Herbata z tymi przeźroczystymi kulkami-  pyszna.
Będą piękną dekoracją słodkości.
Przepis znalazłam tu
Moje zostaną chyba bez otoczki cukrowej.

smacznego!


6 komentarzy:

  1. Już kiedyś myślałam o ciasteczkach owsianych ale jak patrzę u Ciebie na przepis że ,nie jest ,skomplikowany , i ciasteczka pięknie przyrumienione , to nie mogę się oprzeć żeby ich ,nie zrobić :)
    Miłego dnia Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis - chyba jeszcze dziś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wczoraj i wyszły super , smaczne , dzięki :)
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń