środa, 8 października 2014

pieczone pierogi...

 Znaleźć go można w Jej bestsellerze
* Zapach truskawek. Rodzinne opowieści.*
Fakt, że w sobotę lepiłam je po raz trzeci jest najlepszą rekomendacją:)
Składniki:
500 g twarogu
250 g zimnego masła
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
Zagniatamy ciasto z którego, po rozwałkowaniu na dość gruby placek,
 wykrawamy koła i napełniamy farszem:
1) 2 pory, czerwona papryka, kawałek sera( lazur),
 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju
2) bakłażan, czerwona papryka, cebula,
 wędzona papryka, 1 ząbek czosnku,
 olej, sól, pieprz
i jeszcze moja propozycja farszu:
3) czerwona papryka, cebula,
 poszatkowana kapusta( garść),
wędzona papryka, sól, pieprz, kilka serków Kiri
Składniki farszów podsmażamy.
Wierzch pierogów smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem, czarnuszką itp. 
i pieczemy ok. 25 min/ 200C

Ciekawe, które przepisy z książki Ani 
już przetestowałyście?

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo kusząco - mniam może w weekend uda mi się upichcić :)

    OdpowiedzUsuń